Spara pengar med bästa spartipsen 2020

Bostad Konsument

Matkostnader

Håll koll på erbjudanden och handla när det är röda priser. Om kyckling är billigt en vecka, köp tre, fyra kilo. Självklart kommer det kännas dyrt när du väl köper det, men det som du har i frysen håller sig förstås och ger dig en rejäl matbuffert till ett förhoppningsvis väl nedsatt pris. Fördelarna blir:

  • Stor matbuffert som håller nere det ofta kostsamma småhandlandet.
  • Rabatterade priser, d. v. s. mindre pengar som du lagt på mat i långa loppet.
  • Dina kommande månaders matbudgetar kommer vara avsevärt lägre.

Mobiltelefon

Skickar du mycket SMS? Hur är det med surf på mobilen? Gå till botten med ditt användande och tag reda på vad som är direkt nödvändigt och vad du kan skära ner på. Många mobiltelefonoperatörer erbjuder sina kunder speciella paket med mängdrabatt att köpa till där exempelvis 100 SMS kostar 29 kr. Det ger ett snittpris på 29 öre om man väljer att skicka dessa hundra SMS i månaden. Här bör man dock vara vaksam på sitt eget beteende. SMS har en tendens att skickas när andan faller på och regleras i regel inte i förväg. Känner man för att skicka ett SMS så gör man det. När man sedan går och köper ett SMS-paket blir det mer av ett tvång, man blir i större mån uppmärksammad på sitt SMS-skickande och det SMS-kalas som var tänkt att gå av stapeln kommer istället av sig eftersom det inte är i närheten av den spontanitet på skickandet som det var innan införskaffandet av SMS-paketet. För att spara pengar har du två alternativ:

  1. Jag kommer helt säkert skicka 100 SMS per månad och kommer att tjäna ekonomiskt på ett tilläggspaket. Det jag sparar på dessa 100 SMS är mellanskillnaden på ordinarie pris på SMS (ex. 69 öre) och det nya snittpriset på 29 öre i detta exempel, d.v.s. 40 öre per SMS.
  2. Ett inköp av SMS-paket kommer istället föra med sig ett tvång på att skicka, och även om jag når upp i den mängd som paketet avser så har kanske inte alla SMS varit nödvändiga att skicka. Jag borde istället ha dragit ner på mitt SMS-skickande från första början eftersom jag naturligt inte når upp till dessa 100 SMS per månad.

Fast telefon

Det blir allt mindre vanligt att ha fast telefon i Sverige i hushållen. I större utsträckning börjar lösningar med IP-telefoni eller mobiltelefoni ta över istället för hemtelefon / fast telefon. Fråga dig själv vilken användning du har för en fast telefon och kolla upp priserna på den fasta telefonen. Många mobiltelefonoperatörer erbjuder mycket bra priser på samtal till fasta telefoner, om inte gratis så så lågt som en handfull ören per minut. Att ringa till mobiltelefon från fast telefon är i sammanhanget i många fall fortfarande väldigt dyrt med priser på runt 2 kr/min. De allra flesta abonnemang för fast telefoni har även en löpande månadskostnad på 29 kr och uppåt beroende på vilka extratjänster ni valt att knyta till ert fasta telefoniabonnemang. Tjänsten Nummerpresentation är ofta en tilläggstjänst som bara den kostar 120 kr/år, alltså 10 kr/månade utslaget på ett år.

Bredband

Bredbandsleverantörerna har i många fall skevt prissatta tjänster där ökade trafik- eller hastighetsbegränsningar för dem inte innebär någon direkt merkostnad, men där dessa begränsningar på ert bredband gör så mer påtagligt för dig som kund. Kan man bör man förstås försöka klara sig på ett bredbandsabonnemang där nedladdningshastighet ligger på 5 Mbit/s. Detta är en hastighet som är fullt rimlig och ofta utgör ett baspaket hos bredbandsleverantörerna. Går man sedan upp i hastighet stiger priserna drastiskt. Visst kan det kännas billigt med endast dubbelt pris motför att man tiodubblar sin hastighet till 50Mbit/s, men man får även fundera på om man har användning för det i det långa loppet. Visst kan det vara bekvämt med snabbt bredband om du skall ladda ner något för stunden, men när det sedan bara står oanvänt är det pengar direkt i sjön.

Elförbrukning

Hemelektronik är en av de största energibovarna i hemmet. Genom att minska elförbrukningen i hemmet kan man definitivt spara 100-200 kr per månad om man bor i en större lägenhet. Det låter som småpengar, men många bäckar små… Det man bör tänka på är att kolla upp energiklasser på vitvaror och att man bryter elen till hemelektronik som är försatta i standbyläge. TV-apparater bör man således stänga av på knappen fram på TV:n eller dra ur sladden till. Har man hemmabio med förstärkare bör man vara noga med att stänga av denna, då den drar ström även om den inte spelar någon musik. Byt gärna ut glömlampor mot lågenergilampor. Det ger en högre startkostnad, men energiåtgången är många gånger lägre samtidigt som livslängden kan uppgå till tiotals år. Vanliga glödlampor alstrar i regel mycket värme och det är direkt onödigt att använda glödlampor för uppvärmning då man får betala för elen och värme oftast ingår i hyran av lägenheten.

Hyra

Kostnaden för att hyra lägenhet är svår att påverka. Det man kan göra är att överväga att ha en eller flera inneboende i sin lägenhet. Det förutsätter oftast att du har ytterligare rum som står tomma eller som du kan avvara för en eventuell inneboende. Tänk på att det är en rejäl uppoffring du gör på ditt privata liv och att det skall fungera med den tilltänkta hyresgästen. Ni skall ändå bo tillsammans och kommer ses mer än du kommer träffa någon annan person i din närhet. Om man har pojk- eller flickvän kan det vara en idé att testa samboskap. Detta är ett av flera fullt legitima skäl för någon av parterna att hyra ut sin lägenhet i andrahand. Genom att flytta in och bli sambo delar man förhoppningsvis på hyran och kommer på så vid undan med halv hyra istället för att båda parterna betalar vardera en hyra. Beroende på vilken hyresnivå den lägenhet ni avser dela på har kan det röra sig om allt mellan 1500 till 4000 kr som man sparar i månaden. Hyran är i de allra, allra flesta hushåll den markant största kostnadsposten och man kan således spara en hel del om man går in för det. En besparing på 4000 kr kan ändå likställas med en veckas extra semester per månad om man går på timanställning. Ni fastanställda förstår nog liknelsen ändå.

Detta var några handfasta tips på hur man kan spara pengar i hemmet. Se det som en fingervisning om vad man kan göra för att spara pengar. Stirra dig inte blind på dessa exempel, utan fundera själv på vart dina pengar tar vägen och vad du kan göra för att reducera utgifter i hemmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *