Resa jorden runt

Resor

Eftersom jag har ett stort reseintresse tänkte jag dela med mig av olika tips inför långresan eller utlandsflytten. Detta är tänkt att bli en långkörare, så finns dig tillrätta och börja läsa omgående.

Ofta går man hemma i vardagslunken och tänker på hur trevligt det skulle vara att bara sälja allt och flytta utomlands. Ju äldre man blir desto fler småsaker ser man som hinder, även om de i själva verket är rätt banala. Det kan röra sig om telefonabonnemang, att man måste säga upp sig från ett fast jobb, lägenhet, att man har barn (vilket faktiskt kan vara ett berättigat hinder) eller att man har svårt att fokusera och lägga undan tillräckligt med pengar i den utsträckning det kräver.

Uthyrning av lägenhet i andrahand

Sedan en tid tillbaks är det tillåtet att hyra ut sin lägenhet i andrahand för ändamålet ”långresa”. Hur lång tid detta bör innefatta finns inte specificerat, men man bör räkna med ett par, tre månader minimum. Lättast är att höra med sin hyresvärd hur de ställer sig till det. Har man väl hyrt ut sin lägenhet är en stor del avklarad i planeringen, eftersom hyran oftast är en stor budgetpost som man helst vill slippa att betala parallellt med sin utlandsvistelse. Med lägenheten följer sedan el, andra abonnemang av olika slag så som telefoni och bredband, vilket även detta sparar dig pengar om någon annan är villig att betala under tiden du är borta.

Reseförsäkring

Hemförsäkring brukar täcka de första 45 dagarna utomlands. Man bör således komplettera med en reseförsäkring för resterande dagar. Om man väljer att anlita två olika försäkringsbolag för hem- respektive reseförsäkring kan det vara smart att låta försäkringarna överlappa varandra med en, två dagar. Problemet med vem som ska betala är nog angenämare än att man visar sig vara oförsäkrad under en övergångsperiod.

Försäljning

Ens kapitalstarka prylar, så som TV, stereo, datorskärm, bord och stolar kan man med fördel sälja om man avser vara borta en längre tid. Det kostar i regel mer att frakta saker till det land man avser bo i motför att köpa nytt. Saker med högre affektionsvärde, de man håller lite extra kära bör man magasinera eller inhysa i någon välvillig bekants förråd. Tänk på att försäkringsbolag oftast inte ersätter stöld ur förråd på, som det heter, stöldbegärliga saker, och innefattar i regel de kapitalvaror som nämnts ovan.

Öppen flygbiljett

Om man är osäker på om man vill bosätta sig utomlands kan man välja att boka en öppen biljett. En öppen biljett medför att man fritt bestämmer utresedatum och att man inom en viss tid, oftast ett år även bestämmer hemresedatum. Detta är ett smidigt upplägg om man reser på obestämd tid och tar dagen som den kommer. Ibland har man problem att veta om rådande väder sätter käppar i hjulen för att ta sig till en speciell flygplats en viss dag eller om man vill stanna längre än planerat på en destination. Öppen flygbiljett kan vara dyrare än tidsbestämda datum, men det beror förstås på när man väljer att boka. Billiga flygbiljetter får man oftast på tisdagar eller annan dag som inte är centraliserad kring helgen.

Bagage

Tänk på att man oftast är begränsad till 15-20 kilo incheckat bagage och sex, sju kilo handbagage. Tillåtna mått på handbagare, så kallade kabinettväskor, varierar inte så mycket, utan har tagits fram i samarbete med flygbolagen just för att passa in under framsäte eller på hatthyllan ovanför sätet.

Är du tidsoptimisten, men med koll på läget?

Se till att alltid hålla dig uppdaterad med flygtider, som kan ändras utan vidare notifikation. Incheckning på flygplatsen skall helst göras två timmar innan flygets avgång. I många fall kan man, om möjligheten finns, spara pengar eller åtminstone tid på att checka in på Internet. Det snabbar upp förfarandet och onödig stress undviks genom att större köbildningar till incheckningsdisken uteblir. Tipset om att inte glömma pass och biljetter hemma undviker jag att ge.

Vätskor på flyget

Transportstyrelsen har sedan november 2006 restriktioner som påverkar den mängd vätska man får medföra i handbagaget på flyget. Vätska, gelé och spray får enbart medföras i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl). Incheckat bagage fråntas dessa restriktioner, så alla vätskemängder som överstiger 1 dl skall alltså checkas in. Märk väl att de är mycket hårda på denna punkt, och att överskridande ranson kommer förpassas till soptunnan utan pardon. Detta kan slå hårt om man valt att införskaffa exklusiv solkräm eller hårvårdsprodukter och valt att ha det i handbagaget. Väl i kontrollen är det för sent att lägga det i det incheckade bagaget, så ha kolla på detta innan! Dryck kan, beroende på tid på dygnet, inhandlas på butiksområdet innanför säkerhetsvisiteringen.

Fälla stolen på flyget

Enligt en nyligen genomförd undersökning om huruvida det är okej att fälla sätet på flygstolen säger i runda slängar 50% av de tillfrågade att det är okej oavsett omständigheter, medans 40% tycker att det är okej om omständigheterna kräver det. Resterande 10% tycker att man bör avstå ifrån att fälla sätet för en behagligare resa. Oavsett vilken skara anhängare ni tillhör bör ömsesidig respekt iakttas. Sitter det ingen bakom eller är personen kortväxt? Fäll sätet harmoniskt för att undvika spill från eventuella glas eller flaskor på bakomvarande bord. Om personen bakom tycks vara lång och benutrymmet begränsat, fråga gärna hur det ser ut och om det finns möjlighet att tippa sätet. Det är som synes en splittrad skara om 50/50 som tycker att det är okej kontra icke-okej att fälla sätet, så det skadar inte att fråga. Om ni oavsett väljer att fälla sätet, håll det nerfällt! Bortsett från skrikande barn är nog ”berg-och-dalbanepassagerare” de mest irriterande.

Boka hotell första natten & taxiförare

Beroende på vart man reser kan det vara smart att boka hotell eller hostel redan hemifrån. Då har man boende och en adress att ge till taxiföraren. Annars är det i regel som upplagt för att bli blåst om man inte iakttar försiktighet och har huvudet på skaft. Även om ni frågar taxiföraren efter budgethotell eller uppger er budget, så kommer ni hamna på ett hotell som precis matchar er budget, men med mycket sämre standard än om ni själva bokat hotellet. Sen är det förstås en del av spänningen med att resa, att inte ha en upptrampad rutt att följa, utan hamna där man hamnar och ta dagen som den kommer. Om man däremot vet att man skall bo på en specifik ort och att man anländer sent till destinationen, så kan det vara klokt att förboka hotell.

Ta ut eller växla pengar innan avresa (Forex, uttagsautomat, banken)

I de allra flesta utvecklade länder finns uttagsautomater, så kallade ATM, där man beroende på vilket konto- eller kreditkort man har får betala uttagsavgift för varje uttag. I Sverige finns bland annat ICA-banken som erbjuder kort med fria uttag i utlandet. Årsavgiften för detta kort är runt 250-300 kr och man för då över sina pengar till detta konto och tar ut dem via sitt nya kort. Tänk på att det kan ta en, två bankdagar att göra en överföring från ens vanliga konto till ICA-banken, så att ni gör överföringen i tid och inte temporärt blir stående på andra sidan jorden utan pengar. Här kan det således vara smart att växla pengar på förhand hemma i Sverige. Växlingskursen blir något sämre jämfört med att ta ut pengar ur en ATM, men i regel får man kvitto på växlingen och har möjlighet att växla tillbaks överblivna pengar till svenska utan växlingsavgift när man kommer hem – om Sverige nu fortfarande förblir hemma! 🙂

Depåskåp på hotell

Många hotell erbjuder depåskåp i receptionen för värdesaker. En del försäkringsbolag täcker inte stöld av värdesaker om dessa inte varit inlåsta. Framförallt gäller det vid boende på hostel eller sovsal där mycket människor är i rörelse i rummen. I regel är det en kostnadsfri service hotellet erbjuder, så har ni ingen användning av passet under er vistelse bör ni låsa in det för att undvika stöld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *