Lagra vin – bästa vinkyl & vinlagringsskåp 2020

Konsument Mat & Dryck Mat & dryck

Är man seriös i sin hobby att samla på viner vill man förstås att vinerna får bästa tänkbara behandling och att vinerna åldras rätt.

Det finns inledningsvis två typer av förvaring – vinkylar för kortvarig vinförvaring där funktionen mer är att hålla en konstant temperatur som gynnar vinet. Är man däremot ute efter att ta fram olika viners rätta karaktärer bör man ögna på ett vinlagringsskåp istället. Här finns mängder av egenskaper i denna djungel, men i grund och botten handlar det om att dämpa vibrationer och hålla konstant temperatur. Med tanke på att man högst troligt vill kunna lagra ett flertal drycker i ett vinlagringsskåp bör detta då ha möjlighet till multipla temperaturzoner för att bäst fröjda gemene vinsort, då olika vin ånjutes bäst efter individuellt anpassad lagringstemperatur.

Det finns ett flertal utmärkta leverantörer av vinkylar och vinlagringsskåpMiele är en leverantör av vinkylar vars prissegment ligger något högre än de vinlagringsskåp man exempelvis kan hitta hos Elgiganten eller Webhallen, där leverantörer som Samsung och Matsui finns att tillgå. Just vinkylar från Samsung är av många uppskattade då deras design är tilltalande och prisnivån ligger på omkring 2000 kr till 4 000 kr.

Då införskaffandet av en vinkyl eller vinlagringsskåp brukar resultera i att vininköpen skjuter i höjden känner många i efterhand att de gjort misstaget att köpa en för liten vinkyl eller vinlagringsskåp. Man bör således tänka igenom innan vad man vill använda sitt lagringsskåp för vin till. I regel vill man gärna köpa på sig ett 20-tal flaskor av ett vin och smaka av under årens gång och då fyller man direkt ett mindre vinlagringsskåp. Ett större skåp kostar förstås mer initialt, men kan löna sig i längden, då man inte behöver köpa ytterligare skåp. Helst bör man kolla på ett vinlagringsskåp som rymmer 200 flaskor, har flera temperaturzoner, men som även smälter in i ert hem på designfronten.

Om man hellre vill vänta med inköpet av en vinkyl eller ett vinlagringsskåp kan nedanstående tumregel komma till användning:

  • Vitt vin tar man ut ur kylen 15 min innan servering
  • Rött vin lägger man in i kylen 15 min innan servering

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *